Odlučio sam izgraditi pasivnu kuću!

Utjecaj orijentacije staklenih površina na pasivnu konstrukciju zgrade

Nakon što ste odlučili krenuti putem izgradnje svog doma, potrebno je razjasniti nekoliko stvari. Prije nego što počnemo planirati kuću, moramo znati mogućnosti koje imamo ovisno o položaju građevinskog zemljišta, urbanističkim zahtjevima lokacije, suvremenim energetskim rješenjima i našim financijskim mogućnostima.

Svrha pasivne gradnje je maksimalno korištenje prirodnih energetskih resursa. Jedan od njih je solarna energija. To možemo iskoristiti bez dodatnih financijskih ulaganja. To postižemo samo pažljivim planiranjem. Oblik i položaj samog zemljišta vrlo su važni. Logično je da imamo neometan pristup sunčevoj svjetlosti i energiji s južne strane. U praksi to znači da na južnoj strani buduće zgrade nema brda, visokih zgrada ili visokog drveća.

Većina velikih staklenih površina trebala bi biti orijentirana sa najsunčanije strane, tj. prema jugu, a manje prema zapadu i istoku strane zgrade. Minimalna količina staklenih površina postavljena je na sjevernoj strani zgrade. Na taj način povećavamo priraste toplinske energije zgrade. Takvo planiranje posljedično dovodi do manje potrebe za dodatnim grijanjem zimi.

U ljetnim mjesecima moramo spriječiti pregrijavanje zgrade. To se postiže korištenjem vanjskih sjenila. Rolete s električnim pogonom koriste se sve češće. Uobičajeni izbor su vanjske rolete, kod kojih se količina svjetla u prostoriji regulira naginjanjem letvica. Rjeđe se ulagači odlučuju za rolete.

Pravilnim odabirom pri kupnji parcele, “pametnim” planiranjem oblika zgrade i pravilnom orijentacijom staklenih površina možemo uvelike pridonijeti postizanju razine pasivne gradnje.

 

Energetska iskaznica stavbe