Elementi Xlam (CLT) sastoje se od križno laminiranih drvenih elemenata ili ploča, koje su pod visokim pritiskom zalijepljene u veće čvršće elemente. Većina proizvođača drvenih križno laminiranih ploča za lijepljenje koristi jednokomponentno poliuretansko ljepilo koje veže elemente u prisutnosti prirodne vlage u drvu.

Ljepilo je bez formaldehida, a time besprijekorno i ekološki, a zbog visoke sposobnosti vezivanja potrošnja mu je mala. Crnogorično drvo, koje se tehnički suši do udjela vlage od 12%, najčešće se koristi kao osnovna sirovina, čime se osigurava prirodna zaštita drva od nametnika poput gljivica, insekata i plijesni.

Strukturni elementi postaju kruti i nosivi u oba smjera, uz to je osigurana dimenzijska stabilnost ploča, što znači da su performanse drveta, poput skupljanja i istezanja, zanemarive. Zbog lakoće i iznimne povezanosti konstrukcije Xlam (CLT) važne su uštede na temeljima, što je posebno vidljivo na slabo nosivom tlu i tamo gdje je potrebno postavljanje pilota.

Čvrsto drveno kućište Xlam (CLT), konstrukcija je bez toplinskih mostova. U usporedbi s ostalim strukturnim građevinskim sustavima, zbog vitkosti Xlam (CLT) konstrukcije, neto površina zgrade je veća, što predstavlja veće unutarnje prostore u smislu istih vanjskih dimenzija i iste toplinske izolacije vanjskih zidova.