Toplinska pumpa je uređaj koji prenosi energiju s jednog mjesta na drugo i istovremeno povećava temperaturnu razinu toplinske energije. Može ohladiti zrak i dovesti izvučenu energiju do razine do 50 stupnjeva C i obrnuto, može zagrijati vanjski zrak, a s druge strane ohladiti određeni medij.

Toplinska pumpa uvijek se hladi i zagrijava u isto vrijeme, ali koristimo samo ono što nam je u tom trenutku potrebno, možemo koristiti i jedno i drugo. Bitna značajka toplinske pumpe je činjenica da za utrošenu (i plaćenu) jednu jedinicu električne energije isporučuje 3-4 puta više toplinske energije, što znači da možemo grijati ili hladiti prostorije s 3-4 puta većom učinkovitošću.

Toplinske pumpe mogu uzimati ili emitirati toplinu u zrak, zemlju ili vodu. Budući da moderne toplinske pumpe zrak-voda rade čak i do -20 stupnjeva C, prednost su u odnosu na druga rješenja zbog jednostavne implementacije sustava, niske cijene i solidne učinkovitosti. Toplinska pumpa ne zahtijeva posebno održavanje, radi bez greške desetljeće ili više, može biti sličnog oblika hladnjaku i lijepo se uklopa u unutrašnjost kuće.