Hodanje po drvenim podovima vrlo je ugodno, jer je drvo prirodno i daje osjećaj da ste doma. Uz to drvo emitira ugodan prirodan miris. Drveni podovi za terase nikada nisu toliko hladni kao beton, pregrijani poput pločica ili glatki poput mljevenog kamena. Drvene terase omogućuju kvalitetno provođenje slobodnog vremena i druženja na otvorenom.

 • Životni vijek drvenih terasa od kvalitetnih vrsta drva je 15 - 20 godina, pa je dobro razmisliti koju ćete vrstu drva odabrati i kako ćete se o njoj brinuti. Drvo na vanjskim površinama jako je izloženo vremenskim i atmosferskim utjecajima pa se također savija, diše, puca, mijenja boju itd.

  Za izradu drvenih terasa imamo na raspolaganju nekoliko vrsta drva, domaće drvo (ariš, jasen, smreka) ili tropsko drvo (tikovina, cumaru, ipe). Razlikuju se prema cijeni, tvrdoći drva i mjestu ugradnje (sunčan ili sjenovit položaj, suha ili mokra površina).

 • Glatke podnice preporučuju se radi lakšeg čišćenja, brušenja, lakšeg podmazivanje i duljeg vijeka trajanja. Ove podnice nisu skliske jer prianjanje osiguravaju "spojevi" između pojedinih podnica. Terase s vidljivom rebrastom površinom propadaju brže od glatkih, jer se između rebara od početka nakuplja vlaga, a kasnije i gljivice, lišajevi, mahovina i prljavština.

  U slučaju kiše neće se klizati ni glatki ni rebrasti podovi, a u slučaju leda ili snijega i prvi i drugi bit će skliski.

Drvene terase tj. drveni podovi mogu se učvrstiti na nekoliko načina, ali najčešće se koriste dva, i to:

 • Vidljiva metoda spajanja izvedena je uvrtanjem drvenih podova s ​​gornje, hodajuće strane. Prednost ove metode pričvršćivanja je ta što će biti ravnija u razdoblju od 5-10 godina. Podovi će se manje savijati, a skupljanje i rastezanja drva bit će manje vidljivo. Vidljivi način uvrtanja ima i nedostatke.
  • Na hodnoj strani poda ima mnogo vijaka, na tim mjestima drvo se iveri. Tamo se nakuplja vlaga ili prljavština koja se ne može očistiti.
 • Skriveni način spajanja izvodi se izradom bočnih utora za podne daske, u koje ugrađujemo posebne spajalice, koje se zatim pričvršćuju u pod pomoću vijaka od nehrđajućeg čelika. Za kraće razdoblje (npr. 5-7 godina) ovo je lošiji način pričvršćivanja, kako je pričvršćeno na ovaj način, malo zakrivljenije, skupljanje drva bit će vidljivije, žljebovi između pojedinih katova bit će veći, terasa će biti neujednačenija na površini.
  • Dugoročno, skriveno spajanje ima prednosti. Drveni podovi nigdje nisu unaprijed izbušeni, pa životni vijek može biti duži. Hodna površina terasa je glatka, bez vidljivih vijaka, pa se na površini nakuplja mnogo manje prljavštine nego pri vidljivom uvrtanju. Glavna prednost je lakše održavanje.