Zašto CLT (Cross Laminated Timber) kuća

Živjeti u drvenoj CLT kući je najbolje što si možete priuštiti, kuća diše, stvara pozitivnu energiju, lijepo miriše, smiruje, regulira vlagu u prostoru i lijepa je na izgled. CLT kuća je odlična za osobe s alergijama.
Drvena CLT kuća je sama po sebi energetski efikasna, zimi ne prevodi hladnoće i ljeti se ne pregrijava. Život je u takvoj kući stabilan.
Clt kuća je brzo napravljena, spremna za useljenje može biti u 3 mjeseca. Ekološki prirodni material s certifikatima, brza montaža, iznimno točna izvedba, suha i tiha gradnja, sve to CLT material stavlja na prvo mjesto. Zovemo ga material budućnosti. CLT ploče su napravljene od četinjača i tehničko posušene na cca.12%. Zbog toga su ploče prirodno zaštićene od insekata, gljiva I pljesni.

Križno lamelirano drvo ima iznimna konstrukcijska, građevinska i fizikalna svojstva i zbog toga statičku čvrstoću, vatrootpornost i toplinsku izoliranost. Iz tog materijala su napravljene i zahtjevne zgrade s 10 kata. Omogućuje brojne mogućnosti arhitektonskog oblikovanja. Svi elementi su detaljno napravljeni u proizvodnji, jako je mala mogućnost grešaka. Odlično se može spajati s ostalim građevinskim materijalom.

Požar

Masivno Clt drvo duže ostaje stabilno u vatri nego armiranobetonske ili čelične konstrukcije. Vanjski dio pougljeni ali jezgra ostaje neoštećena i očuva stabilnost kuće.

Potres ili vjetar

U kući iz CLT smo sigurni. Gradnja s masivnom CLT konstrukcijom je najbolja protupotresna gradnja. Povezan sistem CLT zidova, stropa i krova stvara stabilnu jezgru kuče. Masivna drvena kuća može izdržati sve vremenske neprilike.

Cijena CLT kuće može se usporediti s “klasičnom” gradnjom, ako uzmemo u obzir, da trebamo jako malo vremena za izgradnju, da možemo upotrijebiti prirodne toplinske materijale, svi unutarnji radovi su jednostavni i brzi, jer je osnovni zid ravan i kompaktan i da je CLT zid vitak i lagan, pa stoga ne trebamo jake temelje. A uz to još je ekološki material, koji pohranjuje CO2 i surađuje u očuvanju okoliša.
Jedini nedostatak gradnje s CLTom je, da trebamo sav novac za gradnju u kratkom vremenu, jer je kuća gotova za par mjeseci.

Pasivna kuća znači, da imamo jako male troškove za grijanje kuće pod uvjetom, da imamo dovoljno izolacije u zidovima, krovu i u podu , nepropusno izgrađene zidove, ugrađenu rekuperaciju, dizalicu topline i kvalitetne prozore. Pasivni standard CLT drvene kuće znači , da imamo jako niske troškove za jako udoban život.

Prednosti pasivne gradnje

Pasivna kuća, kao energetski učinkovit, ekološki i zdravstveno prihvatljiv dom, nudi ugodnu klimu s konstantnom temperaturom zraka tijekom cijele godine.

 1. TEMPERATURA ZRAKA U PASIVNOJ KUĆI UVIJEK JE ISTA – to osiguravamo arhitektonskim projektiranjem, ugradnjom kvalitetnog hardvera i pažljivim planiranjem i izvođenjem detalja.
 2. U SVIM DIJELOVIMA KUĆE JE ISTA TEMPERATURA ZRAKA – zbog stalne cirkulacije zraka (ventilacije) i izgradnje kuće bez toplinskih mostova.
 3. SMANJENJE TROŠKOVA GRIJANJA I HLAĐENJA KUĆA -dobro promišljen izbor materijala za konstrukcijske elemente pasivne kuće, od izbora toplinske izolacije u kombinaciji s odgovarajućom izvedbom hidroizolacije, do ugradnje stolarije. Cjelogodišnja potrošnja za grijanje od 150 € do 250 €, što znači da se uopće ne bavimo grijanjem i hlađenjem kuće. PAŽNJA: sezona grijanja započinje dva do tri mjeseca kasnije nego u susjednim kućama, ali bez pogoršanja životne udobnosti.

Topla pasivna hiša

 1. KUĆA S PREDNJIM SUNCEM – IZVOR SUNČEVE ENERGIJE – u arhitektonskom dizajnu orijentiramo puno staklenih površina na najsunčaniji dio parcele. Prihvaćanjem sunčeve svjetlosti prihvaćamo nadoplate toplinske energije. U ljetnim mjesecima sprječavamo pregrijavanje kuće vanjskim roletnama.
 2. SMANJENJE CO2 – održavamo naš planet zdravijim uz minimalnu potrošnju energije za ugodan boravak i funkcioniranje u kući.
 3. IZVRSNA AKUSTIČKA IZOLACIJA OD ZVUKOVA OKOLIŠA – konstrukcija je izrađena od prirodnih materijala. Drvo kao nosivi građevinski materijal i toplinska izolacija od drvene podloge i prozora koji zadovoljavaju pasivni standard daju nam sigurno zaklon od vanjske buke.
 4. KUĆA GOTOVO BEZ POLENA I SOBNE PRAŠINE – stalna cirkulacija svježeg zraka u cijeloj kući onemogućuje zadržavanje prašine u zraku ili na upotrebljivim površinama.

Pasivna hiša nudi sproščeno ugodje

 1. BOLJA KVALITETA ZRAKA U KUĆI – stalna cirkulacija filtriranog zraka u kući smanjuje koncentraciju CO2 u zraku, pa nam ne trebaju mjerači CO2
 2. UČINKOVITA VENTILACIJA ZRAKA U KUĆI – kontrolirana i regulirana ventilacija bez promjena temperature zraka prednost je pasivnih kuća.
 3. POZITIVNI PSIHOLOŠKI UTJECAJ – sunčeva svjetlost, drvo i prirodni materijali imaju vrlo blagotvoran učinak na psihološku dobrobit osobe.

U PASIVNOJ KUĆI OSOBA SE SMIRI, POTPUNO OPUŠTA I ODMARA TE U ISTO VRIJEME AKUMULIRA SVJEŽU ENERGIJU.

Odlučio sam izgraditi pasivnu kuću!

Utjecaj orijentacije staklenih površina na pasivnu konstrukciju zgrade

Nakon što ste odlučili krenuti putem izgradnje svog doma, potrebno je razjasniti nekoliko stvari. Prije nego što počnemo planirati kuću, moramo znati mogućnosti koje imamo ovisno o položaju građevinskog zemljišta, urbanističkim zahtjevima lokacije, suvremenim energetskim rješenjima i našim financijskim mogućnostima.

Svrha pasivne gradnje je maksimalno korištenje prirodnih energetskih resursa. Jedan od njih je solarna energija. To možemo iskoristiti bez dodatnih financijskih ulaganja. To postižemo samo pažljivim planiranjem. Oblik i položaj samog zemljišta vrlo su važni. Logično je da imamo neometan pristup sunčevoj svjetlosti i energiji s južne strane. U praksi to znači da na južnoj strani buduće zgrade nema brda, visokih zgrada ili visokog drveća.

Većina velikih staklenih površina trebala bi biti orijentirana sa najsunčanije strane, tj. prema jugu, a manje prema zapadu i istoku strane zgrade. Minimalna količina staklenih površina postavljena je na sjevernoj strani zgrade. Na taj način povećavamo priraste toplinske energije zgrade. Takvo planiranje posljedično dovodi do manje potrebe za dodatnim grijanjem zimi.

U ljetnim mjesecima moramo spriječiti pregrijavanje zgrade. To se postiže korištenjem vanjskih sjenila. Rolete s električnim pogonom koriste se sve češće. Uobičajeni izbor su vanjske rolete, kod kojih se količina svjetla u prostoriji regulira naginjanjem letvica. Rjeđe se ulagači odlučuju za rolete.

Pravilnim odabirom pri kupnji parcele, “pametnim” planiranjem oblika zgrade i pravilnom orijentacijom staklenih površina možemo uvelike pridonijeti postizanju razine pasivne gradnje.

 

Energetska iskaznica stavbe

Je li potreban ENERGETSKI CERTIFIKAT za moju kuću?

1. Što je energetski certifikat?

Energetski certifikat zgrade je dokument o energetskoj učinkovitosti zgrade. Opisuje pojedinačne setove ili kompozicije kuće. Sadrži i preporuke za poboljšanje energetske učinkovitosti. Izračun PHPP -a može se koristiti za nove zgrade.

Čemu služi?

Zgrada je potrošač energije i ima smisla znati koje će nam troškove zgrada donijeti pri normalnoj uporabi.

3. Za koji objekt je potreban energetski certifikat?

Svi objekti koji se prodaju ili iznajmljuju na više od 1 godine moraju imati energetski certifikat. Ne trebamo energetski certifikat za novu zgradu koju sami napravimo.

4. Koje klase energetske učinkovitosti zgrada postoje?

Energetskim certifikatom zgrade se razvrstavaju u klase od A1 do G, prema energetskoj učinkovitosti zgrade.

A1kuća s gotovo nultom potrošnjom energijeod 0 do uključeno 10 kWh/m2a,
A2pasivna kućaod 10 do uključeno 15 kWh/ m2a,
B1niskoenergetska kućaod 15 do uključeno 25 kWh/ m2a,
B2dobro učinkovita kućaod 25 do uključeno 35 kWh/ m2a,
Cdovoljno učinkovita kućaod 35 do uključeno 60 kWh/ m2a,
Dnedovoljno učinkovitaod 60 do uključeno 105 kWh/ m2a,
Erasipna kućaod 105 do uključeno 150 kWh/ m2a,
Fvrlo rasipna kućaod 150 do uključeno 210 kWh/ m2a,
Gizuzetno rasipa kućaod 210 kWh/ m2a.

 

5. Koja je razlika između objekta energetske učinkovitosti A2 i klase D?

U potrošnji energije za grijanje. Nastojimo postići najveći mogući energetski razred. Zbog toga postižemo manju potrošnju energije za rad objekta. Klasa A2 znači da nam je za grijanje potrebno 10 do 15 kWh po jedinici neto građevinske površine godišnje.

Pasivna gradnja

Super izolirana gradnja zgrada naziva se “pasivna gradnja”. Odlikuje se vrlo dobrom toplinskom izolacijom (25 cm na fasadi, 40 cm na krovu, 20 cm prema tlu, prozori 0,8 W / m2K) i hermetičkom konstrukcijom omotača zgrade. Ovako izgrađena zgrada troši najviše 10-15 kWh / m2 za grijanje u godinu dana, što je standard za pasivnu gradnju.

Budući da je potrošnja energije vrlo niska, u takvim kućama s ventilacijskim sustavom (koji je neophodan dio takve zgrade) također možemo grijati i hladiti stambeni prostor. Dakle, kod pasivne kuće trošak toplinske izolacije je nešto veći, a trošak sustava grijanja niži u usporedbi s drugom gradnjom.

Najvažnija prednost pasivne gradnje su izvrsni zdravstveni i životni uvjeti u takvoj kući (svjež i čist zrak, tople površine …), a druga najvažnija prednost je niska potrošnja energije i niski troškovi energije, koji iznose 100-150 eura na godinu!

Prisilna ventilacija s rekuperacijom

Zašto prisilna ventilacija?

 • Zbog uštede energije, novi prozori brtve neusporedivo više od starih.
 • Osim čistog zraka koji trebamo udisati, prostori se moraju provjetravati i zbog smanjenja vlage.
 • Propisi zahtijevaju stalnu izmjenu zraka u prostorijama.
 • Stalno otvaranje i zatvaranje prozora nije niti ugodno niti ekonomično niti prikladno rješenje – zahtijeva stalnu prisutnost i pažnju korisnika, količinu zamijenjenog zraka nemoguće je kontrolirati, zrak je nefiltriran, insekti mogu ući….
 • Čak i stalno otvaranje i zatvaranje prozora ne bi potpuno uklonilo zrak iz servisnih (“prljavih”) prostorija.

Razlozi za najkvalitetniju ventilaciju s rekuperatorom

 • Konstantne temperature ulaznog zraka znači višu kvalitetu življenja.
 • Zrak se filtrira na ulazu u rekuperator i na taj način osigurava optimalne zdravstvene uvjete.
 • Optimalna raspodjela količine dovodnog i ispušnog zraka u svim prostorijama.
 • Ušteda energije.
 • Središnji ventilacijski sustav s rekuperacijom može biti samo malo skuplji od ostalih sustava uz subvenciju Eko fonda i mogućnost samougradnje.

Toplinska pumpa

Toplinska pumpa je uređaj koji može prenositi energiju s jednog mjesta na drugo i istodobno povećavati temperaturnu razinu toplinske energije. Može ohladiti zrak i dovesti izvučenu energiju do razine do 50 stupnjeva C i obrnuto, može zagrijati vanjski zrak, a s druge strane ohladiti određeni medij.

Toplinska crpka uvijek se hladi i zagrijava u isto vrijeme, ali koristimo samo ono što nam je u tom trenutku potrebno, možemo koristiti i jedno i drugo. Bitna značajka dizalica topline je činjenica da za utrošenu (i plaćenu) jednu jedinicu električne energije isporučuju 3-4 puta više toplinske energije, što znači da možemo grijati ili hladiti prostorije s 3-4 puta većom učinkovitošću električne energije.

Toplinske pumpe mogu uzimati ili emitirati toplinu u zrak, zemlju ili vodu. Budući da moderne toplinske pumpe zrak-voda rade čak i do -20 stupnjeva C, prednost su u odnosu na druga rješenja zbog jednostavne implementacije sustava, niske cijene i solidne učinkovitosti. Toplinske pumpe ne zahtijevaju posebno održavanje, rade bez kvara desetljećima, robusni su uređaji, baš kao i konvencionalni hladnjaci koji imaju iste elemente.