Zašto CLT (Cross Laminated Timber) kuća

Živjeti u drvenoj CLT kući je najbolje što si možete priuštiti, kuća diše, stvara pozitivnu energiju, lijepo miriše, smiruje, regulira vlagu u prostoru i lijepa je na izgled. CLT kuća je odlična za osobe s alergijama.
Drvena CLT kuća je sama po sebi energetski efikasna, zimi ne prevodi hladnoće i ljeti se ne pregrijava. Život je u takvoj kući stabilan.
Clt kuća je brzo napravljena, spremna za useljenje može biti u 3 mjeseca. Ekološki prirodni material s certifikatima, brza montaža, iznimno točna izvedba, suha i tiha gradnja, sve to CLT material stavlja na prvo mjesto. Zovemo ga material budućnosti. CLT ploče su napravljene od četinjača i tehničko posušene na cca.12%. Zbog toga su ploče prirodno zaštićene od insekata, gljiva I pljesni.

Križno lamelirano drvo ima iznimna konstrukcijska, građevinska i fizikalna svojstva i zbog toga statičku čvrstoću, vatrootpornost i toplinsku izoliranost. Iz tog materijala su napravljene i zahtjevne zgrade s 10 kata. Omogućuje brojne mogućnosti arhitektonskog oblikovanja. Svi elementi su detaljno napravljeni u proizvodnji, jako je mala mogućnost grešaka. Odlično se može spajati s ostalim građevinskim materijalom.

Požar

Masivno Clt drvo duže ostaje stabilno u vatri nego armiranobetonske ili čelične konstrukcije. Vanjski dio pougljeni ali jezgra ostaje neoštećena i očuva stabilnost kuće.

Potres ili vjetar

U kući iz CLT smo sigurni. Gradnja s masivnom CLT konstrukcijom je najbolja protupotresna gradnja. Povezan sistem CLT zidova, stropa i krova stvara stabilnu jezgru kuče. Masivna drvena kuća može izdržati sve vremenske neprilike.

Cijena CLT kuće može se usporediti s “klasičnom” gradnjom, ako uzmemo u obzir, da trebamo jako malo vremena za izgradnju, da možemo upotrijebiti prirodne toplinske materijale, svi unutarnji radovi su jednostavni i brzi, jer je osnovni zid ravan i kompaktan i da je CLT zid vitak i lagan, pa stoga ne trebamo jake temelje. A uz to još je ekološki material, koji pohranjuje CO2 i surađuje u očuvanju okoliša.
Jedini nedostatak gradnje s CLTom je, da trebamo sav novac za gradnju u kratkom vremenu, jer je kuća gotova za par mjeseci.

Pasivna kuća znači, da imamo jako male troškove za grijanje kuće pod uvjetom, da imamo dovoljno izolacije u zidovima, krovu i u podu , nepropusno izgrađene zidove, ugrađenu rekuperaciju, dizalicu topline i kvalitetne prozore. Pasivni standard CLT drvene kuće znači , da imamo jako niske troškove za jako udoban život.